Rotating Image

03.05.2020 - Overijssels Kanaal GEANNULEERD - KV de Peddelaars

Body

 “Heden 12 juni 1855 de plechtige opening van het Kanaal, dat onze stad met alle provincieën en de zee verbindt. De stad was geheel in vlaggetooi. Om drie ure trokken de schepen met vlaggen en wimpels onder geleide van liedertafels [mannenkoren] naar de haven", aldus de Almelosche Courant.

De verwachtingen van het nieuwe Overijssels Kanaal waren hooggespannen. Eindelijk was de Twentse textielindustrie via een kanaal door het hart van Overijssel via Zwolle verbonden met de rest van de wereld. Voor Almelo leek die droom ook uit te komen. De stad werd dankzij het kanaal industriële koploper van Twente. Almelo liet steden als Enschede en Oldenzaal, die niet met het kanalenstelsel verbonden waren, ver achter zich.

In 1851 begon de Maatschappij met de aanleg van de eerste sectie van het kanaal, dat vanaf Zwolle gedeeltelijk via de Nieuwe Wetering een tracé dwars door de binnenlanden van Salland naar de Regge volgde. Honderden arbeiders groeven het kanaal met behulp van spaden en kruiwagens. Met het afgegraven zand verhoogden zij de weerszijden van het kanaal, waarlangs jaagpaden kwamen te liggen. De tweede sectie liep vanaf de Regge naar Almelo, waarmee de hoofdverbinding gereed was.

Je moet er niet aan denken, het Overijssels kanaal met de schep en kruiwagen te graven. Om je toch dat gevoel te geven ( J ), nodigen we je uit om een stuk van dit kanaal samen te peddelen. Het eerste stuk dat we willen varen is ongeveer 12 kilometer lang en heeft 2 of 3 overdraagpunten. De laatste overdraging hangt af van de waterhoogte en of je diep kunt bukken.  Met deze lengte en rustpunten is het uitstekend geschikt voor nieuwe(re) leden! We varen dan van Lemelerveld tot de N35. De bikkels die meer willen kunnen dan nog aansluitend 10 kilometer verder varen (zonder overdragen) om voor de kanoloods uit te stappen. Aangezien er geen scheepvaart is, is de tocht ook zeer geschikt voor canadezen. Vanwege het vervoer (zowel voor de kortere als de langere tocht) hanteren we strikt de sluitingsdatum voor de opgave, en geef aan of je de lange of korte tocht wilt varen. (dit in verband met het aantal auto’s op de instap/1e eindpunt. Aanmelden uiterlijk op 25 april bij Arno Siemann via vaarcommissie@kvdepeddelaars.nl  of tel.  0570 523 937 of 06 5386 1575 Vertrek om 08.00 uur bij de loods, Holtenbroekerdijk 41 II, Zwolle

 

 Vorige pagina