Rotating Image

10.06.2022 - TKBN Buitenlandtrektocht over de Elbe (10 t/m 22 juni) - TKBN Toercommissie

Body

De Elbe van Wittenberg tot Wittenberge, dat is deze keer het traject van de prachtige rivier de Elbe dat we gaan bevaren. De tocht is een vervolg op de tocht uit 2019. Toen zijn we gestopt op het punt waar we nu zullen starten, Lutherstadt Wittenberg. In acht vaardagen en met twee rustdagen daar tussenin leggen we een afstand af van ruim 253 km. Per dag varen we 23 tot 40 km. Hierbij moet worden aangetekend dat bij weinig wind een snelheid van 9 km per uur voor ons goed haalbaar is. Bij sterke tegenwind is dat echter anders en wordt het een pittige tocht. De waterstand in de Elbe kan erg fluctueren. Bij laag water zijn er vele zandstrandjes die uitnodigen tot lange pauzes nemen, bij hoog water vlieg je bijna door het landschap maar is aan wal gaan niet altijd overal even gemakkelijk. Tijdens de tocht vervoer je zelf al je bagage in je eigen boot. Er rijdt geen walploeg mee.

Het middendeel van de Elbe is vooral weids, een brede rivier die grotendeels door zeer landelijk gebied stroomt dat rijk is aan (beschermde) natuurgebieden. Deze zijn niet allemaal toegankelijk maar al varende kun je wel genieten van de ongekende rust en ruimte. Cultureel heeft het gebied ook veel te bieden. Een aantal steden heeft een mooie (gerestaureerde) historische binnenstad, vaak gedomineerd door een burcht op de hoogste heuvel. In Maagdenburg en Havelberg blijven we een extra dag om al het moois tot ons te nemen. Architectuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Dessau, bakermat van de Bauhausstijl, maar ook in Maagdenburg (Hundertwasser) en in Tangermünde (Baksteengotiek).

De organisatie van de tocht is nog niet helemaal afgerond maar je kunt je vanaf nu al aanmelden. Zodra alles een stukje verder rond is, krijg je een aanmeldformulier met de voorwaarden van deelnemen en een goede inschatting van de kosten toegezonden. Je zult dan ook worden gevraagd om een aanbetaling te doen. Daarna is je aanmelding definitief. Aanmelden doe je bij Jaap Ruiter via vaarkalender@tkbn.nl .

 

 Vorige pagina