Rotating Image

27.07.2019 - 59e Trektocht in Polen op Drweca en Wisla (27 juli t/m 7 aug.) - KTW Chelmno

Body

Er zijn op 24 april wijzigingen doorgevoerd in het programma van deze tocht. KTW Chelmno heeft het tochtprogramma moeten inkorten i.v.m. het verminderd beschikbaar zijn van het vervoer door de militairen. Hieronder volgt de aangepaste tekst.

 

De kanovereniging in het stadje Chelmno aan de Wisla organiseert voor de 59-ste keer de internationale trektocht. Zie Kanotities 2017 nr 6 voor een verslag van de tocht. Het is een sportieve kanotocht met unieke kenmerken! De tocht gaat via meren, doorgangen, doodstille natuur, beboste oevers, over de vlot stromende kronkelende rivier de Drweca en de laatste dagen over de brede, ondiepe maar vlot stromende rivier de Wisla. Rustdagen zijn bij oude stadjes met als topper Torun. Hier maar ook elders zie je ruïnes van burchten uit de tijd van de kruisridders.

De totale vaarafstand is 223 km, verdeeld over 7 vaardagen, dat is gemiddeld 32 km per vaardag. De langere trajecten zijn op vlot stromend water, het varen gaat sneller dan je denkt. De tocht stelt qua varen geen hoge eisen, je moet op dagtochten goed kunnen meekomen. Je kampeert in je eigen trekkerstentje. Bagage wordt vervoerd, je hoeft niet te zeulen met een afgeladen kano. 

De kanoclub KTW Chelmno is gehuisvest op een voormalig kazerneterrein aan de rand van de oude binnenstad. Op 500 m afstand ben je op het centrale marktplein met terrasjes en winkels in de straten rondom. De afkorting KTW staat voor Klub Toeristische Watersport.

De buitenlandse deelnemers mogen al een dag eerder aankomen, dus op vrijdag 26 juli, en na afloop van de tocht nog een nacht blijven kamperen op de kazerne, zodat je donderdag 8 augustus uitgerust kunt beginnen aan de thuisreis.

Tijdens de tocht vervoert KTW Chelmno alle bagage en kookt dagelijks voor het hele kamp. Er is elke dag koffie, thee, kokend heet en koud water. Je zorgt zelf voor je ontbijt en lunch, inkopen doe je onderweg: brood, fruit, beleg, drank enz. En je kunt ook op de vrijdag van aankomst boodschappen doen in het stadje. De dichtsbij zijnde supermarkt zit rechtsaf de kazernepoort uit en dan beneden in de straat links. Tijdens de tocht staat je auto op het goed bewaakte kazerneterrein in Chelmno.

De deelnameprijs is € 200 (per volwassene) en dat is inclusief dagelijks een warme maaltijd, bagagevervoer, kamperen en tochtorganisatie. Je krijgt er iets bijzonders voor: natuur, cultuur, gastvrijheid, soms een ontvangsten met muziek of koor, of een rondleiding in een stad of kasteel. Taal is geen probleem, met Duits of Engels kom je hier een eind. Website: https://ktwc.pl/59msknl/

 

Informatie en inschrijving

De TKBN heeft een uitgebreid informatief boekje over deze tocht. Het bevat de historie van Polen, landschap, plaatsen in de streek, aanrijroute, afwijkende verkeersregels, brandstof tanken, Pools geld pinnen, campings tijdens de tocht en voor de heen en terugreis, uitrusting, vaarroute, waar winkels zijn, een woordenlijstje inclusief hoe je het uitspreekt, en sfeerverhalen over de tocht in voorgaande jaren; in totaal 52 pagina’s op A5 formaat in kleur. Het boekje kost €9,00 en €11,00 inclusief de verzendkosten. Meer informatie over de tocht en de bestelwijze van het boekje kun je opvragen bij vaarkalender@tkbn.nl . Op 6 april zullen we tijdens de voorlichting over de TKBN buitenland activiteiten ook aandacht besteden aan deze tocht als hier interesse voor is.

 

De tocht van dag tot dag

Dag 1. Feestelijke opening; daarna per bus naar het meer van Bachotek.

Dag 2. Dagtocht via meren en doorgangen naar Ciche, max 26 km.

Dag 3. Van Bachotek naar de stad Brodnica, 19 km.

Dag 4. Rustdag bij Brodnica.

Dag 5. Van Brodnica over de Drweca naar Pusta Dabrówka, pauze, dan door naar het stadje Golub Dobrzyn, 48 km.

Dag 6. Rustdag bij Golub Dobrzyn.

Dag 7. Van Golub Dobrzyn naar Elgiszewo, 20 km.

Dag 8. Van Elgiszewo naar Lubicz, pauze, daarna op de Wisla tot Torun, 38 km.

Dag 9. Rustdag bij Torun, de mooie stad bezoeken.

Dag 10. Van Torun over de Wisla naar Solec Kujawski, 27 km.

Dag 11. Rustdag in Solec Kujawski.

Dag 12. Van Solec Kujawski naar Chelmno, 45 km. Na afloop op de kazerne afsluiting van de tocht.

 

De totale vaarafstand is 223 km, verdeeld over 7 vaardagen, dat is gemiddeld 32 km per vaardag. De langere trajecten zijn op vlot stromend water, je vaart er sneller dan je denkt. Zo vaar je de tocht op dag 5 met de lange middagpauze mee binnen 7 uur en de laatste dagtocht op de Wisla binnen 5 uur.

 

Praktische zaken

Op https://ktwc.pl/59msknl/ staat de tocht aangekondigd in het Nederlands. De deelnamekosten kun je gewoon contant in euro’s betalen na aankomst bij de club op de kazerne in Chelmno.  Je kunt je via de TKBN opgeven voor deze tocht, waarna wij zorgen voor de aanmelding in Polen. Maar je kunt je ook zelf aanmelden voor de tocht per email bij ktwchelmno@onet.eu . Vraag dan een Nederlandstalig inschrijfformulier met alle tochtgegevens op bij vaarkalender @ tkbn.nl .

 

 

 Vorige pagina