Rotating Image

28.07.2019 - Toertocht Veelerveen - KV De Blauwe Reigers

Body

Deze tocht voert ons door het prachtige Westerwolde, een streek  in Oost-Groningen rondom de riviertjes de Mussel-Aa, de Ruiten-Aa en de Westerwoldse-Aa. Rondom dit gebied vind je in het noorden het Reiderland, in het westen het veengebied De Veenkoloniën en in het oosten het Duitse Emsland. Binnen Westerwode ligt de vesting Bourtange en het enige klooster van de provincie Groningen  ligt in Ter Apel.

Er wordt om 09.00 uur vertrokken bij ons clubhuis te Appingedam en om 10.00 uur gaan wij ter kano bij de Vrieschloostersluis richting Noaberbadde Mussel-Aa (zuid)voor een kanotocht van 22 km. Na een uurtje varen wordt er overgedragen naar het Veelerdiep, hier is de eerste pauze. Dit diep is weer teruggebracht in zijn oude vorm, gemeanderd. Langs dit diepje staat het huisje van de bekende provo Roel van Duin nog steeds onder de eiken. Het Veelerdiep is voorzien van enige stuwen waar bij hoogwater overheen gevaren kan worden. De middagpauze is in de jachthaven Wedderveer van Wedde. In dit dorp staat de Wedderborg, gedeeltelijk nog uit de 14e  eeuw. De grafkelder van de familie Addinga bevindt zich in romanogotische kerk. Met volle magen varen wij door de Westerwoldse Aa, voorbij de Camping Wedderbergen het Veendiep  op, weer een prachtig mooi stukje natuur. Dan nog een pauze in de Veenhaven en dat is broodnodig want het tempo van varen is stevig. De Groene Sluis staat gelukkig open, en om ca. 15.15 uur zal deze gepasseerd worden en varen wij het B.L. Tijdenskanaal op, langs de Duitse grens. Wij hopen om 16.00 uur weer hoog en droog op de walkant bij de Vriescheloostersluis te staan. Westerwolde is één van de mooiste gebieden van Nederland met heide, bos, landerijen, zand en veen,  met mooie fiets en wandelpaden en bovenal een schitterend vaargebied. Gaarne opgave uiterlijk op 24 juli bij: Jan Beeftink, e-mail beeftink43 @ live.nl  of tel. 06 3379 0381.

Woon je iets verder weg? Maak er een heel weekend van! Er zijn diverse campings in directe omgeving zoals: Camping Noordeloo,  J. Buiskoolweg 20, 9699 TT Vriescheloo tel. 06 1892 9607 en Camping Mooi Westerwolde, Dorpsstraat 31,  9699 PA Vriescheloo  tel. 06 2350 4618.

 

 Vorige pagina