Rotating Image

01.08.2020 - 60e Trektocht in Polen over Drweca en Wisla GEANNULEERD (1 t/m 14 augustus) - KTW Chelmno

Body

Een trektocht door mooie natuur, sportief van karakter, met soms zeer eenvoudige, soms prima voorzieningen onderweg. En met een feestelijk tintje vanwege de 60e keer dat deze tocht wordt gehouden. De TKBN organiseert een gezamenlijke deelname aan deze tocht. Zin in een sportieve kanotocht met unieke kenmerken? Doe mee!

De tocht bevat 9 vaardagen over kleine meren, doorgangen, natuurgebieden, langs beboste oevers de vlot stromende kronkelende Drwęca en de weidse Wisła. Tussendoor zijn er rustdagen en is er ruim gelegenheid om de oude stadjes te bekijken, zoals Brodnica, Golub Dobrzyń, Toruń en Chełmno. In de streek zie je nog veel restanten van oude burchten uit de tijd van de kruisridders. Dit gebied ligt tussen Poznań, Gdańsk en Warszawa op 1100 km vanaf Utrecht. Je kunt de reis op je gemak doen in twee reisdagen, een routebeschrijving is beschikbaar. Reken met het vaarschema mee op 18 dagen uit en thuis. Je krijgt er iets bijzonders voor: natuur, cultuur, gastvrijheid, ontvangsten met muziek of koor, rondleidingen door een stad of kasteel. De taal is geen probleem, met Duits, Engels of handen en voeten kom je een eind. 

Om mee te doen moet je een geoefend vlakwatervaarder zijn die op dagtochten goed kan meekomen. Je kampeert in je eigen tent, vaak op een simpel veld, er is zelden ruimte voor een grote tent. De grond is over het algemeen geen probleem voor de haringen. Zorg dat je net als bij dagtochten in ons land altijd drinken én een lunchpakketje bij je hebt in de kano.

Deze jaarlijkse trektocht wordt georganiseerd door de kanovereniging Klub Turystów Wodnych in Chełmno, kortweg KTW Chełmno, dit jaar voor de 60e keer. Van oudsher werd de tocht logistiek begeleidt door militairen, dat zie je nog bij de bagagewagens en de keuken. Clubleden vervoeren dagelijks de bagage, zetten het kamp op en koken voor iedereen. Ook zorgen zij 's morgens en 's avonds voor koffie, thee, kokend heet en koud water. Je hebt onderweg geen campingbrandertje nodig, wel een thermosfles voor heet water. Zelf zorg je dagelijks voor je ontbijt en lunch. De campings zijn steeds in de nabijheid van plaatsen met een kiosk of winkels, zodat brood, fruit, broodbeleg, drinken en andere dagelijkse behoeften te koop zijn. De prijzen zijn laag naar onze begrippen. 

Na aankomst in Chelmno blijven de auto's staan op het bewaakte kazerneterrein, waar ook de kanoclub is gevestigd. Na de feestelijke opening met muziek en toespraken worden alle deelnemers en de kano's naar het startpunt bij het meer van Partęczyny gebracht. Vanaf hier start het varen.

Tijdens de rustdagen zijn stadjes te bezoeken, soms is er een rondleiding, of treedt een fanfare of een koor op of is er een andere festiviteit, kortom, ouderwetse gastvrijheid in een sportieve sfeer.

Reken op heel sobere sanitaire voorzieningen, niet elke dag is een warme douche of modern toilet voorhanden. Soms staan er enkele dixies, hier en daar is het sanitair gemoderniseerd.  De eerste dagen zijn er korte tochtjes over kleinere meren. Het water is schoon, prima om te zwemmen, je vaart door schitterende natuur. Hierna volgen vier vaardagen op de licht stromende en kronkelende rivier de Drwęca, met om de dag een rustdag om een stadje te bekijken. Je vaart hier door een doodstille omgeving, waar je soms ook kraanvogels ziet. Na een week langs de Drwęca mondt deze in de Wisła bij Toruń en kamperen we nabij de oude binnenstad met veel fraaie historische gebouwen in een aantrekkelijk centrum. Tenslotte volgen nog twee dagen langs de vlot stromende Wisła tot aan Chełmno, met tussendoor een rustdag in Solec Kujawski, waar je het Jurapark kunt bezoeken. In totaal ben je 14 dagen onderweg, de totale vaarafstand is 252 km, gemiddeld 28 km per vaardag. De lange trajecten zijn op vlot stromend water zonder stroomversnellingen of wilde stukken; af en toe is er een overdraging. 

De TKBN heeft een boekje met veel praktische informatie over de tocht. Het bevat iets over de historie en omgeving, mooie plaatsen in de streek, de stad Chełmno, rijroutes, verkeersregels in Polen, brandstof tanken, Pools geld (pinnen kan op veel plaatsen), campings voor onderweg nabij Berlijn en de Poolse grens (voor wie in twee dagen wil rijden), de benodigde uitrusting, iets over de plaatsen langs de route, waar winkels zijn, tips voor je uitrusting, een woordenlijstje inclusief hoe je het uitspreekt, telefoonnummer van de tochtleiding, afwijkende verkeersregels, verkeerstips, en sfeerverhalen over de tocht in voorgaande jaren. Het boekje kost € 9,00 (in kleur gedrukt) exclusief de verzendkosten. 

De deelnameprijs is € 200 (volwassenen) en dat is inclusief dagelijks een warme maaltijd, bagagevervoer, kamperen en tochtorganisatie. Dit bedrag betaal je contant in euro’s na aankomst bij de club op de kazerne in Chełmno. Verdere informatie over de tocht en de bestelwijze van het tochtboekje kun je opvragen bij vaarkalender @ tkbn.nl . Op zaterdag 4 april is er een informatiedag voor de TKBN buitenland tochten van dit jaar, hier ben je ook welkom voor meer informatie over deze tocht in Polen. Tot slot kun je je via de vaarkalender opgeven voor deelname, wij zorgen dan voor de inschrijving in Polen. Wij kunnen de liefhebbers van natuur en kanotrektochten deze tocht van harte aanbevelen.

 

 Vorige pagina